GERBERI

GERBERI

Gerbera L. je rod biljaka iz obitelji Asteraceae. Prvi znanstveni opis Gerbera napravio je J. D. Hooker u Curtis's Botanical Magazine 1889. kada je opisao Gerbera jamesonii, južnoafričku vrstu također poznatu kao Transvaal tratinčica ili Barberton tratinčica. Gerbera je također poznata kao afrička tratinčica.

Gerber je cvijet poznat po nazivu i afrička tratinčica o kojem je prvi znanstveni opis napravio J.D.Hooker u Curtis's Botanical Magazine 1889. godine. Simbolizira sreću i radost. Osim što izgleda jako lijepo u buketima, ostaje jako dugo svjež, a postoji čak i više od 100 različitih podvrsta.

Gerberi dolaze u različitim bojama od kojih svaka simbolizira nešto. Crveni gerberi simboliziraju energiju i strast, dok su bijeli simbol mladosti, nevinosti… žuti simboliziraju veselje, a narančasti zdravlje. Izbor je velik, te će svatko pronaći boju koja mu odgovara.

Ovaj predivan cvijet moguće je uzgajati i u vrtu ili kao sobnu biljku. Gerberi cvjetaju u kasno proljeće i rano ljeto. Ukoliko se odlučite gerber imati kao sobnu biljku treba paziti da ima dovoljno sunčeve svjetlosti, a svakako je dobro napomenuti da ovaj zanimljiv cvijet upija štetne spojeve koji se nalaze u dimu cigarete.

  Cvijeće - Sve