LJILJANI

LJILJANI

Ljiljan je cvijet vrlo egzotičnog izgleda, predivnog mirisa što naravno ovisi od vrste do vrste, te raznih oblika, boja, veličina…. Postoji preko 90 vrsta, a taj se broj povećava budući da se stalno stvaraju nove sorte križanjem već postojećih. Cvjetovi ljiljana mogu biti različiti obično su dugi, a mogu biti i uspravni, horizontalni, pa čak i viseći, sve ovisi od vrste. Ljiljan je cvijet koji na jednoj stabljici ima više velikih cvijetova, a stabljiku mu krase uski i duguljasti listovi koji također mogu biti različitih nijansi zelene.

Postoji više legendi o ljiljanima, pa je u staroj Grčkoj bio posvećen boginji Heri, zaštitnici braka i potomstva, prema Bibliji bijeli ljiljani su niknuli na mjestu gdje su Isusove suze i znoj kapali u posljednjim trenucima života. Simbol je ljepote i vladarskog dostojanstva

Bijeli ljiljan kao rajski cvijet simbolizira nevinost i čistoću, a ljubičasti sreću, dok narančasti simbolizira zdravlje i ponos.

Zanimljivo je da Firenca, smještena u sjeverozapadnom dijelu Italije, prostire se sa obje strane rijeke Arno u obliku cvijeta ljiljana koji je od davnina simbol ovog grada.

U cvjećarstvu se ljiljan koristi u buketima za razne prigode od vjenčanja, krštenja do elegantnih rođendanskih poklona, od orijentalnih mirisnih do onih bez mirisa ali predivnog izgleda. 

Rimska legenda kaže da, kada se Venera uzdigla od morske pjene vidjela je ljiljan nakon čega je postala puna ljubomore i zavisti na bjelinu i ljepotu ovog cvijeta.

Prethodni
  MARGARETE
Sljedeći
KALA  
  Cvijeće - Sve